رسوایی و دردسر جدید در انگلیس
به گزارش همشهری آنلاین، در حالی که ارتش انگلیس با کمبود نیرو و تجهیزات مواجه است، سرقت و مفقود شدن تسلیحات و صدها دستگاه الکترونیکی طی دو سال اخیر، رسوایی تازهای را برای این نهاد نظامی به همراه داشته است.
براساس اطلاعات ارائهشده به حزب لیبرال دموکرات، در سال ۲۰۲۳ دو سلاح غیرفعالشده از جنگ جهانی دوم و یک تپانچه Glock ۱۹ به سرقت رفتهاند. همچنین یک تفنگ SA۸۰ که از دهه ۱۹۸۰ در نیروهای مسلح بریتانیا استفاده میشود و یک مسلسل غیرفعالشده از جنگ جهانی اول مفقود شدهاند.
در سال ۲۰۲۴ نیز تعداد ۴۴۷ دستگاه شامل رایانه، لپتاپ، تلفن و یواسبی (USB) در وزارت دفاع انگلیس مفقود شده است؛ رقمی که در مقایسه با ۲۹۷ دستگاه سال پیش، افزایشی بیش از ۵۰ درصد را نشان میدهد. بهویژه، تعداد یواسبیهای مفقودشده از ۲۰ مورد در سال ۲۰۲۳ به ۱۲۵ مورد در سال جاری جهش یافته است.
وزارت دفاع انگلیس اعلام کرده است که تمامی موارد مفقودی و سرقت شده، بهطور کامل بررسی میشوند. این وزارتخانه همچنین افزود که کارکنان بهطور مرتب درباره مسئولیتهایشان در حفظ امنیت تجهیزات آموزش میبینند و اقدامات پیشگیرانه متناسب انجام میشود.
با این حال، این وقایع نگرانیهای گستردهای درباره امنیت ملی انگلیس برانگیخته است. کارشناسان معتقدند این حوادث نه تنها ضعف در مدیریت و نظارت بر تجهیزات حساس نظامی را نشان میدهد، بلکه میتواند پیامدهای خطرناکی برای امنیت داخلی و بینالمللی به دنبال داشته باشد.
هلن مگوایر سخنگوی دفاعی حزب لیبرال دموکرات، دولت انگلیس را به کوتاهی در حفاظت از امنیت ملی متهم کرده و خواستار تحقیقات فوری در این خصوص شده است. او هشدار داده که اطلاعات حساس ممکن است به دست افراد نامناسب بیفتد و مفقود شدن سلاحها نیز زنگ خطری جدی برای امنیت ملی است.
این گزارش در شرایطی منتشر میشود که وضعیت ارتش انگلیس از جنبههای مختلف، از مشکلات جسمی و روانی نیروها گرفته تا چالشهای اقتصادی و کاهش بودجه، به مرحله بحرانی رسیده است. کمیته پارلمانی بریتانیا اخیراً در گزارشی هشدار داده که ارتش «توخالی» این کشور توان مقابله با تهدیدات نوظهور، بهویژه از سوی روسیه را ندارد.
همچنین، حضور نیروهای بریتانیایی در جنگهای عراق و افغانستان طی دو دهه گذشته، منجر به مشکلات روحی و روانی در میان حدود ۱۰ هزار نفر از پرسنل ارتش شده است، مسالهای که بر توان عملیاتی و آمادگی دفاعی این نیروها تأثیر منفی گذاشته است.
شبکه خبری اسکای در سال ۱۴۰۱ در گزارشی به نقل از منابع دفاعی این کشور نوشت: یک ژنرال ارشد آمریکایی به طور خصوصی به وزیر دفاع انگلیس گفته است ارتش این کشور دیگر به عنوان یک نیروی جنگی سطح بالا تلقی نمیشود.
طبق یافتههایی که اگر جنگ شود مهمات نیروهای مسلح انگلیس «در عرض چند روز» تمام میشود؛ این کشور توانایی دفاع از آسمان خود را در برابر حملات موشکی و پهپادی که اوکراین در حال تحمل آن است، ندارد و پنج تا ۱۰ سال طول میکشد تا ارتش بتواند یک لشکر جنگی متشکل از ۲۵ تا ۳۰ هزار سرباز را با پشتیبانی تانک، توپخانه و هلیکوپتر به میدان بیاورد.
بر اساس این گزارش، حدود ۳۰ درصد از نیروهای بریتانیایی که آمادگی بالایی دارند، نیروهای ذخیره هستند که قادر به بسیج در چارچوب زمانی ناتو نیستند. اکثر ناوگان خودروهای زرهی ارتش انگلیس هم بین ۳۰ تا ۶۰ سال پیش ساخته شدهاند و برنامهای برای جایگزینی کامل آنها هنوز تدارک دیده نشده است.