آخرین اخباراستان ها > قزوین

از لزوم تبیین تا قهرمان‌پروری شخصیت «حاج قاسم» برای نوجوانان



از لزوم تبیین تا قهرمان‌پروری شخصیت «حاج قاسم» برای نوجوانان

به گفته بسیاری از کارشناسان روانشناسی یکی از ویژگی‎های بارز کودکان و نوجوانان، روحیه قهرمان‌جویی و الگویابی است که همزمان با رشد و شکل‌گیری هویت آن‌ها به وجود می‌آید؛ مشخصاً خانواده و مدرسه نقش کلیدی و قابل تأملی در خصوص الگودهی صحیح به کودکان و نوجوانان دارند و اگر پارامترهای یک الگوی صحیح به درستی به کودکان و نوجوانان ارائه نشود، روند الگوپذیری آنان از شخصیت‌های واقعی با مشکل مواجه خواهد شد.

امروزه در بیان و کلام کودکان و نوجوانان کمتر نامی از قهرمانان و شخصیت‌های ملی هم‌عصر خودشان دیده می‌شود. با اینکه الگوبرداری از بدیهی‌ترین حالات پذیرش فهم برای این قشر به شمار می‌آید، اما شواهد و الگوپذیری کودکان و نوجوانان از شخصیت‌های انیمیشن‌ها نشان می‌دهد، جامعه ما در عصر حاضر برای ارائه الگویی خوب که برگرفته از شخصیت‌ها و قهرمانان ملی است، چندان موفق ظاهر نشده‌ است. 

هرچند که نام حاج قاسم سلیمانی را بسیاری از کودکان و نوجوانان شنیده‌اند و درباره‌اش می‌دانند اما بد نیست کمی درباره این مسئله بیاندیشیم که آیا تصویر درست، منطقی و قابل فهمی از ابعاد شخصیتی شهید حاج قاسم سلیمانی به کودکان و نوجوانان ارائه داده‌ایم؟ به نظر شما آموزش و پرورش تا چه اندازه در تبیین ابعاد شخصیتی شهید سلیمانی برای دانش‌آموزان موفق عمل کرده است؟ در این گزارش به این موضوع پرداخته‌ایم. 

شتابزده در قهرمان‌پروری

به گزارش ایسنا، امیر ارسلان رحمانی، کارشناس ارشد روانشناسی کودک، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره چگونگی الگوسازی از شخصیت‌ها و قهرمانان ملی برای کودکان و نوجوانان اظهار می‌کند: سن الگوپذیری افراد از کودکی و نوجوانی شکل می‌گیرد و الگوسازی‌ها از قهرمانانی که در ذهن خود می‌سازند، با شخصیتشان گره می‌خورد بنابراین لازم است یک الگوی ملی همچون شهید سلیمانی برای کودکان و نوجوانان به واسطه خانواده و مربیان و معلمان تبیین شود. 

وی خاطرنشان می‌کند: برای ارائه الگوی مناسب، باید ویژگی‌ها و ابعاد شخصیتی حاج قاسم سلیمانی را استخراج کنیم، شاید یک شخصیت نظامی برای کودکان و نوجوانان جذابیت داشته باشد چراکه به‌خوبی می‌دانیم، یک پلیس و یا شخصیت نظامی برای کودکان و نوجوانان به دلیل هیجان کاری بالا دارای رتبه و اهمیت است اما برای تبیین شخصیت وجودی شهید سلیمانی پیش از آنکه به شغل ایشان بپردازیم باید ابعاد وجودی این شهید بزرگوار را در رابطه با کودک دوستی و خانواده دوستی برای کودکان و نوجوانان تبیین کنیم.

این روانشناس قزوینی، با بیان اینکه متأسفانه در پرداختن به این موضوعات یعنی الگوگیری از قهرمانان ملی کشور تاکنون نتوانسته‌ایم آنطور که باید و شاید موفق عمل کنیم، می‌گوید: کودک و نوجوان امروز بسیار هوشمند است و با نسل‌های پیشین خود فاصله بسیاری دارد. متأسفانه در شخصیت‌سازی قهرمانان ملی عجولانه عمل می‌کنیم و تنها نکته‌ای که به کودکان، دانش‌آموزان و نوجوانان می‌دهیم این است که شهید سلیمانی به سوریه رفته و داعش را شکست داده و در نتیجه شهید شده است. اما برای الگوپذیری صحیح هیچ وقتی نگذاشته‌ایم که چه پارامترهایی شهید سلیمانی را به شخصیتی مبارز تبدیل کرده است.

وی ادامه می‌دهد: هیچ‌وقت نیامدیم برای کودک تشریح کنیم که چرا این شهید به این بینش می‌رسد که سال‌ها برای دفاع از خاک این وطن و همچنین اسلام مجاهدت کند. 

رحمانی عنوان می‌کند: آموزش و پرورش شاید بیشتر از خانواده نقش تأثیرگذاری بر روی کودکان و نوجوانان داشته باشد می‌تواند به کودکان و نوجوانان در الگوپذیری درست و همچنین تبیین شخصیت وجودی حاج قاسم سلیمانی کمک کند، که متأسفانه طی این پنج سال اخیر کار ویژه خاصی از این نهاد ندیده‌ایم.

اگر حاج قاسم سلیمانی زنده بود…

در همین راستا به سراغ چند دانش‌آموز قزوینی رفتیم تا ببینیم، کدام یک از ابعاد شخصیتی حاج قاسم سلیمانی برای دانش‌آموزان برجسته است؟ 

مایسا از دانش‌آموزان مدرسه ثناست، وی به ایسنا می‌گوید: اطلاعات زیادی از حاج قاسم سلیمانی ندارم اما می‌دانم که ایشان یک قهرمان ملی هستند و در کشور سوریه شهید شدند. 

از او می‌پرسم علت شهادت حاج قاسم سلیمانی چیست؟ بیان می‌کند: فکر می‌کنم حاج قاسم سلیمانی را ترور کردند چون او می‌خواست جنگ در سوریه را تمام کند. حاج قاسم سلیمانی سدی برای منافع دشمنان است لذا او را به شهادت رساندند، اگر امروز حاج قاسم سلیمانی زنده بود شاید اتفاقات طور دیگری رقم می‌خورد.

محمدحسین محمدی از دانش‌آموزان مدرسه نوروزیان است، از او می‌پرسم تا چه اندازه حاج قاسم سلیمانی را می‌شناسی؟ می‌گوید: حاج قاسم سلیمانی شخصیتی است که خیلی از دشمنان پس از شهادتش نیز از نام او می‌ترسند. به نظر من حاج قاسم سلیمانی برای همیشه در تاریخ ماندگار است چون به تنهایی یک لشگر بود و اجازه نداد که داعش به خاک ایران بیاید. 

وی ادامه می‌دهد: باید غزه و فلسطین را ببینیم و بدانیم اگر زحمت‌های حاج قاسم سلیمانی نبود، دشمن جسارت می‌کرد که به ایران نیز حمله کند و و خاک ما را اشغال کند. 

محمدی بیان می‌کند: حاج قاسم سلیمانی یک الگو برای من است و همیشه از او دفاع کرده‌ و تا زمانی که خون در رگ دارم حاج قاسم سلیمانی را دوست خواهم داشت. 

نقش شبکه پویا در الگو پذیری کودکان و نوجوانان

محیا حسینی از دانش‌آموزان مدرسه الزهرا است، او درباره شهید سلیمانی می‌گوید: شهید سلیمانی عاشق دخترهایش بود و وقتی که دید دشمن در حال نزدیک شدن به ایران است، دخترهایش را که خیلی دوست داشت، تنها گذاشت و برای دفاع از همه دخترهای ایرانی با دشمن جنگید. 

وی در پاسخ به این سؤال که این اطلاعات را از مدرسه به دست آورده است یا خانواده، به ایسنا می‌گوید: در مدرسه بیشتر درس می‌خوانیم و خیلی کم پیش می‌آید که درباره حاج قاسم سلیمانی صحبت کنیم اما من این اطلاعات را از شبکه پویا به دست آورده‌ام. 

حسینی ادامه می‌دهد: قلباً حاج قاسم سلیمانی را دوست دارم و از او می‌خواهم برای موفقیت من و همه دخترهای ایرانی دعا کند چرا که او نزدیک به خدا است. 

انتشار پویش سرباز وظیفه در کانال‌های ارتباطی آموزش و پرورش قزوین

حجت‌الاسلام محمدزاده، معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش قزوین نیز در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: سردار دل‌ها حاج قاسم سلیمانی، مکتب جهاد و شهادت را برای ما تبیین کردند، شهادت حاج قاسم سلیمانی مکتبی را به وجود آورد که می‌تواند الگویی بی‌بدیل برای تمامی نسل‌ها و جامعه اسلامی و ایرانی باشد. 

وی بیان می‌کند: در آموزش و پرورش که ما حدود ۲۴۶ هزار دانش‌آموز و ۱۷ هزار معلم و مربی داریم و از زمانی که سردار دل‌ها حاج قاسم سلیمانی به مقام شهادت نائل شدند، ضمن خدمت‌ها و جهاد تبیین و معرفی شهدا به صورت عام و خاص در دستور کار قرار گرفت و و این شهدا به خصوص شهید سلیمانی به واسطه معلمان به دانش‌آموزان معرفی شدند. 

معاون پرورشی آموزش و پرورش استان قزوین تصریح می‌کند: معتقدم همه دانش‌آموزان و معلمان ما دلباخته حاج قاسم سلیمانی و مکتب شریف جهاد و شهادت هستند. چراکه مکتب شهادتی که حاج قاسم سلیمانی بنا کرده، مصداق بارز مکتب شهادت در قرآن است. ریشه جهاد و شهادت حاج قاسم سلیمانی چون ریشه اعتقادی است در دل تمام دانش‌آموزان و معلمان ما نفوذ کرده است. 

وی با اشاره به پویش سرباز وظیفه می‌گوید: من معتقدم سردار سلیمانی از زمانی که خود را به عنوان یک سرباز در جامعه معرفی کردند، در حالی که بالاترین درجه را از مقام معظم رهبری دریافت کرده بودند، درس بزرگی به سایر مسئولان دادند. 

وی ادامه می‌دهد: در راستای این پویش چندین دانش‌آموز خود را به عنوان سرباز وطن معرفی کرده‌اند و این اعلام وضعیت نشان می‌دهد، دانش آموزان ما پاسدار ارزش‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستند. 

این مسئول در پایان بیان می‌کند: پویش سرباز وظیفه را در تمامی کانال‌های ارتباطی آموزش و پرورش با دانش‌آموزان به صورت فراگیر منتشر می‌کنیم و قطعاً در راستای الگوسازی از شخصیت‌های برجسته ملی همچون حاج قاسم سلیمانی کار ویژه‌ خواهیم کرد. 

به گزارش ایسنا، سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی به‌عنوان نماد عزت، غیرت بوده است، بزرگ‌مردی که زندگی او سراسر افتخار از جهاد است و در تاریخ نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، به عنوان پدر مقاومت اسلامی شناخته شده است. این شخصیت برجسته باید الگوی بی‌بدیلی برای کودکان و نوجوانان قرار گیرد و این قرارگیری نیازمند توجه دولت به تولید محتوای مناسب از جمله محتوای در کتب درسی، داستان، انیمیشن و سایر قالب‌های هنری و رسانه‌ای است.

انتهای پیام 



لینک منبع خبر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا