حاج قاسم سلیمانی؛ مردی که نیازهای زمانهاش را درک کرد
حجت الاسلاموالمسلمین احمد حسین شریفی، رئیس دانشگاه قم در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: توصیف مکتب حاج قاسم و فهم آن، نیاز به تأمل و تدبر فراوان دارد؛ هنگامی که مقام معظم رهبری، تعبیر «مکتب» را به کار میگیرد که حتی درباره عالمان و اندیشمندان اسلامی، از این تعبیر استفاده نکردهاند. بنابراین، به همین دلیل است که میگوییم توصیف مکتب حاج قاسم نیاز به تأمل و تدبر جامعه علمی، دانشگاهی و حوزوی دارد که شهید حاج قاسم سلیمانی چه ویژگیهایی داشت که یک تنه، صاحب یک مکتب شد.
وی با بیان اینکه طبیعتا تاثیرگذاری سیاسی و اجتماعی حاج قاسم، معلول یک تربیت فردی است، ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در سخنانشان بر اخلاص حاج قاسم، تاکید فراوانی دارند و این نکته کمی نیست؛ پیامبراکرم(ص) میفرمایند:«مَنْ اَخْلَصَ لِلّهِ اَرْبَعینَ صَباحا، ظَهَرَتْ یَنابیعُ الْحِکْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلی لِسانِهِ؛ هر کس چهل روز خود را برای خدا خالص کند، چشمههای حکمت از قلب وی بر زبانش جاری میشود.» حاج قاسم سلیمانی، چهل سال اخلاص ورزید و در تمام طول این ۴۰ سال، جهاد کرد ولی همچنان تلاش میکرد تا دیده نشود؛ بنابر تمام این صفات حاج قاسم، خداوند متعال نیز به او عزت داد و بر زبانش حکمت جاری ساخت.
وی تصریح کرد: برخی از افرادی که سالیان متمادی، کار علمی و اندیشهای در علوم اسلامی انجام دادهاند، اینگونه مانند حاج قاسم، حکیمانه سخن نمیگویند؛ حاج قاسم زیاد سخنرانی نکردند و طبق برخی آمار سخنرانیهای وی به بیش از ۱۱۰ سخنرانی نمیرسد این تعداد، برای فردی که چهل سال در مهمترین صحنههای جبهه و جنگ، مقاومت و مبارزه با اسکتبار حضور داشته، زیاد نیست اما همه سخنرانیهای سردار حکیمانه است و جا دارد پیرامون بسیاری از جملات وی، تزهای دکتری و پایان نامههای کارشناسی ارشد نوشته شود.
وی گفت: کسی که یک عمر، زاهدانه و دنیاگریز زندگی میکند، هیچچیز را در این دنیا، برای خود نمیخواهد. تواضع بینظیر حاج قاسم مثال زدنی بود و همانطور که میدانید کسیکه در درجات نظامی است، علیالقاعده یک جایگاهی برای خود قائل است اما حاج قاسم، گویی برای خود کسر شان میدانست اگر بخواهد به پست و جایگاه نظامیاش تکیه کند.
شریفی عشق به اهل بیت(ع) را از دیگر عوامل عظمت سردار سلیمانی دانست و گفت: یکی از عوامل عظمت سردار سلیمانی عشق به اهلبیت(ع) خصوصا حضرت فاطمه(س) است؛ این ویژگی حاج قاسم را ارتقا داد، همانطور که در وصیتنامه حاج قاسم نیز میخوانیم، خداوند را سپاس میگوید که وی را در ایامی به دنیا آورد که توانست سربازی کسی را بکند که قرین و قریب به اهلبیت(ع) است.
وی با بیان اینکه پس یکی از ویژگیهای مکتب حاج قاسم در بعد اجتماعی و سیاسی، ولایتمداری است، گفت: ایشان ذوب در ولایت بودند؛ افزون بر این، ولایتگستری نیز اهمیت دارد، حاج قاسم کسی نبود که فقط اهل بیت(ع)، امام خمینی و مقام معظم رهبری را دوست داشته باشد، بلکه حاج قاسم میخواست تفکر اهلبیت(ع) و اندیشه ولایت را گسترش دهد.
رئیس دانشگاه قم ادامه داد: این گسترش ولایتمداری، هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی بود که به پیروان و دلدادگان ولایت بیفزاید لذا شهید حاج قاسم سلیمانی خطابی به ائمه جماعات دارد که میفرماید: «شعاع مسجد ۲۰۰ متر نیست، بلکه ۱۰ کیلومتر است و به واسطه مسجد باید افراد را جذب ولایت کنید.»
شریفی یادآور شد: طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب ویژگی برجسته حاج قاسم این بود که به جبهه مقاومت عمق داد و آن را گسترش بخشید که این گسترش هم کمی و هم کیفی بود؛ شهید حاج قاسم سلیمانی پیرو مکتب امام خمینی(ره) بود که فرمودند: «شیعه مکتب دفاع از مظلومین عالم است. مکتب مبارزه مستکبران و ظالمان عالم است.» سردار در دفاع از مردم فلسطین و غزه برایشان بحث شیعه و سنی مطرح نبود و معتقد بود این دفاع، بابت این نیست که آنها شیعه شوند، بلکه اصل دفاع هدف شهید سلیمانی بود و به دستورات دین ناب محمدی عمل کرد.
رئیس دانشگاه قم زمانشناسی را از دیگر ویژگیهای مکتب حاج قاسم معرفی کرد و گفت: اگر نمودار حیات حاج قاسم را ترسیم کنیم، این نمودار با نیازهای حیاتی و امنیتی کشور تطابق دارد. حاج قاسم مطابق با زمان، نیازهای زمانه را شناسایی میکند و دقیقا همانجایی میایستد که باید قرار بگیرد و اسلام و انقلاب نیاز دارد.
وی اضافه کرد: جبهه مقاومت، اوج عظمت و درایت حاج قاسم است و همچنین اوج مدیریت یک فرمانده ولایی تراز انقلاب را میتوانیم ببینیم. زمانشناسی ۳ ویژگی را به حاجقاسم داد؛ هرگز از یاد آخرت غافل نبود، غبارهای فتنه نتوانست چشمان حاج قاسم را آلوده کند و مورد سوءاستفاده هیچیک از جریانهای سیاسی قرار نگرفت، حاج قاسم عمق جریانهای سیاسی را میدانست.
انتهای پیام