صهیونیستها روانی از جنگ روانی
همشهری آنلاین: دختر جوان ۱۹ سالهای که دو سال پیش با بند پوسیده در اسرائیل به چاه سربازی رفت و در پائیز سال گذشته در عملیات طوفان الاقصی توسط نیروهای حماس به اسارت درآمد، به تازگی در ویدئویی سه و نیم دقیقهای با گلایه از مقامات تل آویو میگوید: «من فقط ۱۹ سال سن دارم. من تمام زندگی ام را در پیش رو دارم، اما اکنون تمام زندگی ام متوقف شده است. … دنیا شروع به فراموش کردن ما کرده است. هیچکس به فکر ما نیست ما در یک کابوس زندگی می کنیم.» این دختر اسیر با نام «لیری الباگ»، سرباز دیدهبانی ارتش اسرائیل در پایگاه نظامی در نزدیکی مرز غزه بود و در حمله هفتم اکتبر پارسال وقتی که پانزده سرباز دیدهبانی کشته شدند، به همراه شش نفر دیگر به اسارت درآمدند. او و بسیاری دیگر از اسرای اسرائیلی که تا کنون فیلم از اسارتشان پخش شده، بارها درخواست آزادی خود را مطرح کردهاند. این فیلمها هم از سوی حماس منتشر میشود و حماس بارها برای آزادی اسرا پای میز مذاکره رفته، اما به نظر میرسد که مشکل آزادی اسرای اسرائیلی در جای دیگری است.
جنگ روانی!
اولین بار نیست که حماس فیلمهایی از اسرای اسرائیلی را منتشر میکند و انتشار این فیلمها توانسته به میزان زیادی مقامات صهیونیست را آشفته و دستپاچه کند:
اعتراف به جنگ روانی: روزنامه انگلیسی ایندیپندنت گزارش داده است که مقامات اسرائیل انتشار ویدیو از اسرا را جنگ روانی میدانند و این اقدام حماس را محکوم میکنند. این گزارش نشان میدهد که مقامات صهیونیست در برابر جنگ روانی حماس خسته شدهاند.
ممنوعیت پخش فیلمهای حماس: از سوی دیگر تایمز اسرائیل گزارش داده است که بیشتر رسانههای اسرائیلی ویدیوهایی را که حماس منتشر میکند پخش نمیکنند، مگر اینکه خود خانوادهها صراحتا درخواست پخش کنند. خانواده آلباگ هم از رسانهها خواستند که ویدیوی فیلم او را منتشر نکنند، اگرچه به رسانهها اجازه دادند تصاویری از این فیلم را پخش کنند.
چرا صهیونیستها میترسند؟
عدم انتشار فیلمهای حماس در رسانههای اسرائیلی حاکی از تاثیرگذار بودن این فیلمهاست. با این حال چرا این فیلمها تاثیرگذار هستند؟
ارتباط موفق حماس با مخاطب اسرائیلی: بخش مهمی از فیلمهای منتشر شده توسط مقاومت حماس تا کنون به زبان عبری و با زیرنویس انگلیسی و عربی بوده است. انتشار این پیامها و فیلمها به زبان عبری نشان از آن دارد که حماس توانسته با مخاطب اسرائیلی وارد ارتباط شود و پیام خود را بی واسطه منتقل کند.
نمایش موفق قدرت از سوی حماس: با وجود ۱۵ ماه جنگ مداوم و زیر و رو کردن غزه با بمبهای اسرائیل و تحمیل طولانیترین و پرهزینهترین جنگ علیه اسرائیل، اما حماس همچنان توانایی پرتاب راکت و موشک به سوی اراضی اشغالی را دارد. ادامه فعالیت نظامی حماس پس از ۱۵ ماه جنگ؛ نمایش موفق قدرت این گروه مقاومت فلسطینی در برابر اسرائیل است.
فراخوانها موفق حماس: از سوی دیگر پیش از جنگ غزه، نیروهای حماس با تولیدات صوتی و تصویری موفقیتهایی را برای همراهی با افکارعمومی اسرائیل بدست آورده بودند. انتشار سرود «من سرباز نخواهم شد» در سال ۲۰۱۵ خطاب به جوانان اسرائیلی نمونه موفق فعالیتهای رسانهای حماس برای جلب نافرمانی مدنی در صفوف ارتش اسرائیل است. این سرود با توجه به موج مخالفتها در اسرائیل علیه سربازی اجباری، در سال ۲۰۱۵ با استقبال زیادی روبرو شد و توانست بخشی از جامعه ناراضی اسرائیلی را جذب کند. در بخشی از این آهنگ گفته شده بود: «آنها(فرماندهان ارتش اسرائیل) ما(سربازان) را نابود میکنند و سربازان را با تابوت بر میگردانند.»
بی سرانجامی وعدههای مقامات تل آویو: یکی دیگر از دلایل ترس و نگرانی اسرائیلیها در برابر حماس، بی سرانجامی و پوچ بودن وعده نتانیاهو و دیگر مقامات صهیونیست برای آزادی اسرا است. با وجود آن که نتانیاهو از دو ماه پیش وعده پنج میلیون دلاری جایزه برای افشای محل اسرا در غزه به ازای آزادی هر گروگان اسرائیلی را داده است، هنوز هیچ اسیر اسرائیلی از این طریق آزاد نشده است و آمار اسرای اسرائیلی در دست حماس بین ۱۲۰ و در مواردی تا ۲۰۰ نفر اعلام شده است.
اسرائیلی ها از موفقیت حماس در جنگ روانی میگویند
بسیاری از ناظران و کارشناسان در داخل اراضی اشغالی به موفقیت حماس در جنگ روانی اذعان دارند:
«یاکوف کاتز»، روزنامه نگار اسرائیلی و سردبیر سابق روزنامه جروزالم پست: حماس از فیلمهای منتشر شده از اسرا بسیار هوشمندانه استفاده میکند تا بتواند مردم اسرائیل را با صدای بلندتری علیه کابینه نتانیاهو و مقامات سیاسی بسیج کند.
«گابی ویمن»، استاد بازنشسته ارتباطات در دانشگاه حیفا: هیچ راهی وجود ندارد که بتوانیم آسیب، استرس، اضطراب، غم، ترس و بدبینی شهروندان اسرائیلی را که اکنون بخشی از وضعیت دائمی شده اسرائیل هستند، کاهش دهیم. این واقعیت که حماس موفق به اسارات برخی افراد شده، به آنها این توانایی را داده است که هر زمان که بخواهند با فیلم ها و تصاویر اسرا به قلب اسرائیلیها خنجر بزنند.
خسارتهای اسرائیل از آغاز عملیات طوفان الاقصی
۸۹۱ نظامی: نیروهای کشته شده ارتش اسرائیل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا اول ژانویه ۲۰۲۵:
۷۲۶ نظامی: کشته شده مربوط به جبهه جنگ غزه
۱۵۲ نفر: آمار کل تلفات اسرائیل از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۱۳
۳۰۰ هزار نیرو: افسر و نظامی احتیاط فراخوانده شده از سوی ارتش
۴۵۷۶ نظامی: افراد مجروح شده ارتش اسرائیل ژ
۶۹۶ نظامی: نظامیان ارتش با وضعیت وخیم
۲۲۹۹ نفر: مجروح شده در جنگ غزه
۱۵۰۰۰ نفر: افراد مبتلا شده به مشکلات روحی و روانی در جنگ غزه
۱۳۲۰۰ موشک: تعداد موشکهای شلیک شده از غزه
۱۲۴۰۰موشک: تعداد موشکهای شلیک شده از لبنان
۴۰۰ موشک: تعداد موشکهای شلیک شده از ایران
۱۸۰ موشک: تعداد موشکهای شلیک شده از یمن
۶۰ موشک: تعداد موشکهای شلیک شده از سوریه
۱۰۰۰ مجروح جدید: افراد افزوده شده به مجروحان جنگ ارتش اسرائیل
بن بست تل آویو در مذاکره با حماس
با وجود برگزاری چندین دور مذاکره برای آزادی اسرای اسرائیلی، اما تا کنون تل آویو در این مذاکرات نتوانسته به نتیجه دست یابد:
۱۲ دور مذاکره: تا کنون ۱۲ دور مذاکره برای آزادی اسرا انجام شده که هیچکدام به نتیجه نرسیده است.
خانوادههای اسرای اسرائیلی در غزه: نتانیاهو مانع توافق مبادله اسرا است. جنگ باید متوقف شود. خانوادههای اسرای اسرائیلی در نوار غزه با انتقاد شدید از عملکرد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، اعلام کردند که او با ارائه بهانههای مختلف مانع از پیشرفت در مذاکرات مبادله اسرا شده و به جای پایان دادن به جنگ، آن را طولانیتر میکند.
خودکشی اسرا در میانه مذاکرات: سخنگوی نظامی گروهانهای قدس از خودکشی نافرجام یکی از اسرای اسرائیلی در غزه خبر داد. ابوحمزه در بیانیهای اعلام کرد که تیم پزشکی گروهانهای قدس موفق به نجات جان یکی از اسرای صهیونیستی شد که به دلیل شرایط روانی وخیم خود اقدام به خودکشی کرده بود.
مذاکرات به لحظات حساس نزدیک شده است: روز یکشنبه روزنامه «العربی الجدید» اعلام کرد که این روزها بسیار سرنوشتساز برای مذاکرات بین حماس و اسرائیل است.