کشتار پزشکان؛ تازهترین پرونده در الگوی آشنای انکار جنایت از سوی رژیم صهیونیستی

به گزارش ایسنا، روزنامه انگلیسی گاردین با این عنوان که «پس از کشته شدن ۱۵ پزشک فلسطینی و کارمند دفاع مدنی توسط نیروهای اسرائیلی در اواخر ماه گذشته، اسرائیل الگوی آشنای انکار را آغاز کرد»، نوشت: براساس این الگو ارتش اسرائیل اغلب، در ابتدا، دخالت در آن را رد میکند. گاهی اوقات – به خصوص در مورد غزه – مدعی میشود که یکی از موشکهای حماس باعث این کشتار شده است. در غیر این صورت، یا ادعا میکند که کشته شدگان یا خود مبارز بودهاند یا این کشتار نتیجه خسارت جانبی ناشی از هدف قرار دادن نیروهای فلسطینی بوده است.
مورد پزشکان غزه، تازهترین رخدادی است که تلآویو روایت خود را از یک کشتار هدفمند تغییر داده است. قتل روزنامهنگار مشهور فلسطینی-آمریکایی، شیرین ابوعاقله، که برای الجزیره کار میکرد، در حین پوشش اعتراضی در کرانه باختری در سال ۲۰۲۲، شاهد تغییر مشابهی در توضیحات بود.
در ابتدا، نفتالی بنت، نخست وزیر وقت اسرائیل، اظهار داشت که عاقله «احتمالاً» در اثر آتش فلسطینی کشته شده است. یک روز بعد، دولت بیانیهای صادر کرد که در آن اتهامات «عجولانه» به یکی از سربازان خود را «گمراهکننده و غیرمسئولانه» محکوم کرد. سپس، تحت فشار شهادت شاهدان، ارتش اسرائیل پذیرفت که او توسط یک سرباز اسرائیلی مورد اصابت گلوله قرار گرفته است و گفت که او هدف نبوده بلکه تصادفا مورد اصابت قرار گرفته است.
وقتی شواهدی برای به چالش کشیدن گزارش ارتش اسرائیل به دست میآید، تاریخ نشان میدهد که آنها داستان خود را تغییر میدهند تا نشان دهند که شرایط نتیجه دستورات نظامی یا مسائل سیستمی نیست، بلکه یک «اشتباه» یا – به ندرت – فردی، اما نه سازمانی، است.
در مورد امدادگران کشته شده در ۲۳ مارس، توضیح اولیه ارتش اسرائیل به دلیل کشف اجساد در یک گور دسته جمعی این بود که وسایل نقلیه آنها «بدون چراغ جلو یا سیگنال اضطراری به طور مشکوکی به سمت نیروهای ارتش اسرائیل پیشروی میکرده». از آنجایی که شهادت شاهد و فیلم به دست آمده از تلفن همراه یکی از پزشکان کشته شده نشان میدهد که این گزارش نادرست است و آمبولانسها با چراغهای روشن و با امدادگرانی که جلیقههای شناسایی به تن داشتند در حرکت بودند، اسرائیل – بدون ارائه مدرک – مدعی شد که شش نفر از کشتهشدگان به نحوی با حماس مرتبط بودند، حتی اگر غیرمسلح باشند.

هفته گذشته، جلسات توجیهی رسانههای اسرائیلی به یکی از آشناترین ادعاهای ارتش اسرائیل که در طول سالها دیده شده بود، رسید: این ادعا که سربازان احساس کردهاند در معرض تهدید هستند و حماس از آمبولانسها برای جابجایی افراد و سلاحها استفاده کرده است. روایت در حال تحول ارتش اسرائیل در چنین مواردی اغلب با ادعاهای مطرح شده توسط حسابهای طرفدار اسرائیل در رسانههای اجتماعی پشتیبانی میشود. در این مورد، ویدئویی توسط یک حساب کاربری طرفدار اسرائیل در ایکس منتشر شد که در تصویری تار نشان میدهد که ممکن است یکی از کشتهشدگان سلاحی در دست داشته باشد. با این حال، بررسی ویدیو توسط شبکه خبری دویچه وله آلمان نشان داد که تمام آنچه قابل مشاهده است سایهای است که توسط نورها ایجاد شده است.
اگر برخی در طول سالها الگوی مبهمسازی را متوجه شدهاند، این ظن نیز وجود دارد که این امر نیز در خدمت هدفی گستردهتر است: گلآلود کردن آبها هنگام آغاز تحقیقات. و زمانی که ارتش اسرائیل تحقیقاتی را از طریق دفتر دادستان کل نظامی خود آغاز میکند، نتایج اغلب مبهم است و به ندرت منجر به جدیترین اتهامات میشود.
بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده توسط سازمان حقوق بشری اسرائیل، یش دین، که سال گذشته منتشر شد، مکانیسم ایجاد شده توسط ستاد کل ارتش اسرائیل برای بررسی جنایات جنگی احتمالی برای اجتناب از مسئولیت طراحی شده است و در عین حال این تصور را ایجاد میکند که یک روند در حال وقوع است.
بررسی «یش دین» در مورد «تمامی شکایات منتقل شده به ارتش» در طول سالها اقدامات نظامی بزرگ اسرائیل در دهه گذشته، «حداقل ۶۶۴ شکایت برای بررسی منتقل شد.» این سازمان میگوید که از این میان، «۵۴۲ (۸۱.۶ درصد) رویداد بدون تحقیقات جنایی بسته شدهاند که فقط ۴۱ مورد (۶ درصد) منجر به تحقیقات جنایی شده است.» این امر باعث شد تا یش دین به این نتیجه برسد که «نتایج کار مکانیسم اجرای قانون اسرائیل در دهه گذشته نشان میدهد که به ندرت تحقیقاتی را علیه سربازان رده پایینتر آغاز میکند و به طور کامل از تحقیق درباره تصمیمگیرندگان در سطوح عالی فرماندهی خودداری میکند».
همه اینها سؤالات فوری را در مورد اقدامات ارتش اسرائیل حتی در میان نزدیکترین متحدان برانگیخته است. کریستین واگنر، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان، روز دوشنبه پس از انتشار فیلمهای ویدئویی از این حادثه در رابطه با پزشکان گفت: «هم اکنون سؤالات بسیار مهمی در مورد اقدامات ارتش اسرائیل وجود دارد». وی با بیان اینکه «تحقیق و پاسخگویی از عاملان، ضروری است»، افزود که بررسی کامل این حادثه «سوالی است که در نهایت بر اعتبار قانون اساسی اسرائیل تاثیر میگذارد.»
همانطور که آموس هارل در اوایل این هفته در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت: تمام مانورهای ارائه شده در مورد این حادثه ممکن است حقیقت وحشیانهتری را پنهان کند: اینکه همه فلسطینیهای غزه – از جمله غیرنظامیان – به عنوان تهدید تلقی میشوند که باید با آن مواجه شد.
انتهای پیام