آخرین اخبارعلمی‌ و دانشگاهی > دانش‌بنیان‌ها

استفاده از ظرفیت متخصصان ایرانی غیرمقیم در زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور



استفاده از ظرفیت متخصصان ایرانی غیرمقیم در زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور

به گزارش ایسنا، سید علی حسینی، معاون دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی سازمان توسعه همکاری‌های بین‌المللی، با تأکید بر ضرورت برقراری ارتباط مستمر و مؤثر بین ایرانیان متخصص خارج از کشور برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های علمی و فناوری آن‌ها گفت: سازمان توسعه همکاری‌های بین‌المللی در تلاش است تا با برنامه‌های نوآورانه‌ای همچون «کانکت»، این ارتباط را تسهیل و تقویت کند.

حسینی، به تاریخچه تأسیس دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی سازمان توسعه همکاری‌های بین‌المللی، اشاره کرد و گفت: آذرماه سال 1393، جمعی از فارغ‌التحصیلان ایرانی از دانشگاه‌های برتر دنیا به این نتیجه رسیدند که باید به مساله مهاجرت و بازگشت متخصصین ایرانی نگاه جدیدی داشته باشند. به این ترتیب، دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی با هدف بهره‌برداری از ظرفیت‌های علمی و تخصصی ایرانیان خارج از کشور، تأسیس شد.

وی افزود: با توجه به چالش‌هایی که ایرانیان مقیم خارج از کشور در زمینه ارتباط با داخل ایران داشتند، ما به‌جای اینکه این خروج متخصصان را تهدید بدانیم، آن را به فرصتی برای بهره‌برداری از دانش و تجارب آنان تبدیل کردیم.

حسینی، در ادامه به اهمیت ایجاد ارتباط مستمر و اثربخش با ایرانیان متخصص خارج از کشور پرداخت و راه‌اندازی پلتفرم کانکت در سال 1395 تلاشی در این زمینه دانست و افزود: پلتفرم «کانکت» با هدف فراهم کردن بستری برای ارتباطات علمی و تخصصی بین ایرانیان خارج از کشور و مراکز علمی و پژوهشی داخل ایران طراحی شده است. این پلتفرم به متخصصان و محققان ایرانی امکان می‌دهد که بدون نیاز به بازگشت فیزیکی به ایران، از راه دور در پروژه‌ها، همکاری‌های علمی و فناوری شرکت کنند و تجارب خود را به کشور منتقل کنند.

معاون دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی سازمان توسعه همکاری‌های بین‌المللی همچنین به دغدغه‌های مهاجران ایرانی مانند مسأله نظام وظیفه و فرصت‌های شغلی در داخل کشور اشاره کرد و گفت: با کمک پلتفرم کانکت، توانستیم مشکلات مرتبط با سربازی و مشمولان غایب را حل کنیم. همچنین، متخصصان ایرانی که تمایل به همکاری با دانشگاه‌ها، شرکت‌های فناور یا پارک‌های فناوری دارند، می‌توانند از این طریق به راحتی با ایران ارتباط برقرار کنند.

حسینی، در ادامه تأکید کرد: ایران نیازمند بهره‌برداری از تمام ظرفیت‌های علمی و تخصصی خود، از جمله ایرانیان خارج از کشور، برای توسعه و پیشرفت است. پلتفرم کانکت در این راستا نقش مهمی ایفا می‌کند و باعث می‌شود که ایرانیان خارج از کشور از هر کجا که باشند، همچنان بتوانند سهمی در توسعه علمی و فناوری کشور داشته باشند.

به گفته معاون دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی سازمان توسعه همکاری‌های بین‌المللی، این سامانه، به عنوان یک پل ارتباطی تخصصی میان ایرانیان متخصص سراسر جهان و داخل کشور، با هدف تسهیل تبادل دانش و تجربیات بین این دو بخش طراحی شده است.

حسینی به پنج حوزه اصلی اولویت‌دار فناورانه در این سامانه اشاره کرد و افزود: حوزه‌های اولویت‌دار همچون زیست‌فناوری، هوش مصنوعی و علوم رایانه، تجهیزات پزشکی، علوم پایه، و علوم شناختی از موضوعات این سامانه به شمار می‌روند. تمامی نهادهایی که در این حوزه‌ها فعالیت دارند، اطلاعات خود را در این سامانه بارگذاری کرده‌اند تا متخصصان خارج از کشور بتوانند با نیازهای داخل کشور آشنا شده و همکاری‌های جدیدی شکل بگیرد.

حسینی درباره مدل‌های همکاری در سامانه کانکت توضیح داد و افزود: این مدل‌ها هفت مسیر مختلف را برای متخصصان ایرانی خارج از کشور ایجاد کرده است، به‌ویژه برای افرادی که فرصت زیادی ندارند. برای مثال، افرادی که به دلیل تعطیلات یا سفرهای کوتاه‌مدت به ایران می‌آیند، می‌توانند با ثبت درخواست در سامانه، سخنرانی یا کارگاه‌های تخصصی برگزار کنند. این سخنرانی‌ها به‌ویژه برای متخصصانی که در خارج از کشور تجربه‌های زیادی کسب کرده‌اند و علاقه‌مندند که تجربیات خود را با هموطنان خود به اشتراک بگذارند، بسیار مفید است.

 حسینی خاطرنشان کرد: هدف از این سخنرانی‌ها تنها تبادل دانش نیست، بلکه ایجاد ارتباطات بلندمدت و فرصت‌های همکاری بیشتر در آینده است.

مشارکت متخصصان ایرانی در پروژه‌های بزرگ شرکت‌های ایرانی و خارجی

وی، مدل‌های دیگر همکاری را تدریس در دانشگاه‌ها، پروژه‌های مشترک میان اساتید ایرانی در داخل و خارج از کشور دانست و گفت: در کانکت همچنین، مدل‌های مختلف همکاری با شرکت‌های بزرگ طراحی شده است که خود از یک طرف، فرصتی برای اشتغال متخصصان در شرکت‌های معتبر خارجی و از طرف دیگر، فرصتی برای متخصصان ایرانی غیرمقیم است تا در صورت تمایل، پروژه‌های صنعتی خود را در ایران پیاده‌سازی کنند. این فرآیندها نه تنها برای کسانی که علاقه‌مند به همکاری با مراکز علمی ایران هستند جذاب است، بلکه می‌تواند به متخصصان خارج از کشور این فرصت را بدهد تا در پروژه‌های تحقیقاتی و صنعتی کشور مشارکت کنند و در نهایت ارتباطات علمی و پژوهشی خود را تقویت کنند.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، حسینی همچنین به حل چالش‌های خدمت نظام وظیفه اشاره کرد و گفت: برای افرادی که مشمول خدمت سربازی هستند، سامانه کانکت این امکان را فراهم کرده است که با انجام پروژه‌های علمی و پژوهشی، خدمت سربازی خود را به‌عنوان جایگزین انجام دهند. این مدل جدید، به‌ویژه برای جوانان نخبه‌ای که قصد برگشت به ایران را دارند، فرصتی ارزشمند است تا همزمان با انجام پروژه‌های علمی، مشکلات نظام وظیفه خود را نیز حل کنند.

وی، در پایان به تیم متخصص و جوانی این سامانه اشاره کرد و افزود: این تیم، موفق شده‌اند با پشتیبانی مداوم و مشاوره‌های به‌موقع، تجربیات خوبی برای متخصصان ایرانی در خارج از کشور فراهم و مسیرهای جدیدی برای همکاری‌های علمی ایجاد کنند.

انتهای پیام



لینک منبع خبر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا