«حمیدی»نامی ماندگار در فرهنگ و ادب بوشهر؛از شعر و پژوهش تا چاپ ۳۰ کتاب

خبرگزاری مهر، گروه استانها: خبر درگذشت دکتر سید جعفر حمیدی، شاعر، نویسنده، پژوهشگر، استاد دانشگاه و چهره برجسته فرهنگی استان بوشهر، جامعه ادبی و فرهنگی این استان را در بهت و اندوه فرو برد.
حمیدی نقش بیبدیلی در فرهنگ و ادبیات استان بوشهر ایفا کرد و با تلاشهای بیوقفه خود، توانست فرهنگ و ادب این استان را به همگان معرفی کند و به حفظ و ترویج آن کمک شایانی کند. وی همچنین با تربیت دانشجویان و پژوهشگران جوان، نسلی جدید از فعالان فرهنگی را به جامعه بوشهر تقدیم کرد.
زندهیاد حمیدی، استاد زبان و ادبیات فارسی ساعت ۱۱ شب شنبه ۳۰ فروردین بر اثر کهولت سن و بیماری در ۸۹ سالگی در منزل شخصی خود از دنیا رفت. بنا به وصیت زندهیاد، پیکر او برای تشییع و خاکسپاری به بوشهر منتقل و زمان و محل خاکسپاری او متعاقباً اعلام میشود.
فقدان ایشان ضایعهای بزرگ برای فرهنگ و ادب بوشهر است، اما میراث ارزشمند ایشان همواره الهامبخش نسلهای آینده خواهد بود.
نگاهی به فعالیتهای پربار «حمیدی»
سید جعفر حمیدی فرزند سید آقا در سال ۱۳۱۵ در بندر بوشهر متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی تا متوسطه را در بوشهر سپری کرد. پس از آن به عنوان شاگرد اول دیپلم ادبی، بدون کنکور دوره کارشناسی ادبیات فارسی را در دانشگاه شیراز گذرانید. حمیدی بعد از پایان خدمت سربازی به تدریس در دبیرستان سعادت بوشهر مشغول شد.
وی در سال ۱۳۴۶ به تهران رفت و موفق به دریافت کارشناسی ارشد علوم تربیتی و روانشناسی شد. پس از آن در سال ۱۳۵۵ دوره کارشناسی ارشد ادبیات فارسی را در دانشگاه تهران گذرانید. سپس برای گذراندن دوره دکترا در همین رشته وارد دانشگاه فردوسی مشهد شد و در سال ۱۳۶۳ درجه دکتری را از دانشگاه فردوسی دریافت کرد.
دکتر حمیدی تا سال ۱۳۶۵ در وزارت آموزش و پرورش مشغول به خدمت بود، سپس به عنوان استاد در دانشگاه شهید بهشتی آغاز به کار کرد و با درجه استاد تمام از دانشکده ادبیات فارسی این دانشگاه بازنشسته شد.
«وصلت در سده تظلم»، «ابراهیم ابراهیم»، «از خون کبوتران»، «ابر باران بار»، «از سایه تا نشان»، «وزیرکشان»، «تاریخ نگاران»، «سعدی در کیش»، «تاریخ اورشلیم»، «بوشهر در مطبوعات عصر قاجار، «بندر ریگ»، «فرهنگنامه بوشهر»، «سی بوشهر»، «صد رباعی، صد غزل، صد دوبیتی»، «نهضت ابوسعید گناوهای»، «دگرگوننامه»، «منظومههایی برای خلیج فارس»، «میرمُهنّا» و… از جمله تالیفاتی است که حمیدی در این سالها منتشر کرده است.
بیش از ۴۰ سال تدریس در دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه شهید بهشتی، شرکت و ارائه مقاله و سخنرانی در سمینارها و کنگرههای علمی و ادبی داخل و خارج از کشور، و تألیف بیش از ۴۰ عنوان کتاب در حوزههای مختلف، بخشی از یک عمر فعالیت علمی و فرهنگی وی است.
در سال ۱۳۸۳ به همت شورای شهر تهران مراسم بزرگداشتی همزمان با ۸۳ سالگی وی برگزار شد و یکی از خیابانهای این شهر واقع در محدوده محل سکونتش (باقرخان) به نام «دکتر سید جعفر حمیدی» نامگذاری شد.
نقش مهم «حمیدی» در ادبیات بوشهر
یکی از اساتید ادبیات فارسی دانشگاههای استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: دکتر حمیدی استاد برجسته ادبیات فارسی بود نقش مهم و برجستهای را در فرهنگ و ادبیات استان بوشهر داشته است.
دکتر عبدالله رضایی اضافه کرد: دکتر حمیدی استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی بوشهر بود که به صورت پاره وقت در دانشگاه آزاد بوشهر نیز فعالیت میکرد و پس از بازنشستگی در دانشگاه شهید بهشتی به عنوان هیئت علمی تمام وقت در دانشگاه آزاد بوشهر به فعالیت خود ادامه داد.
وی با بیان اینکه دکتر حمیدی تخصصی فوقالعاده در تدریس دروس ادبیات در مقاطع مختلف بهویژه در تحصیلات تکمیلی داشت افزود: ایشان تلاش ویژهای در دایر کردن مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته ادبیات فارسی (کارشناسی ارشد و دکتری) در بوشهر داشت.
رضایی، حمیدی را شاعر و نویسندهای توانمند دانست و تصریح کرد: آثار ایشان را در قالبهای مختلف در بیش از ۳۰ کتاب میتوان مشاهده کرد که یادگاری ماندگار از ایشان محسوب میشود.
وی با بیان اینکه دکتر حمیدی بارها به عنوان سخنران به اروپا دعوت شده بود و در دانشگاههای معتبر اروپایی سخنرانی کرده بود افزود: آثار پژوهشی ایشان میتواند برای دیگر اساتید و دانشجویان راهگشا باشد.
آثار «حمیدی» گواه روشنی بر مرجعیت علمی اوست
احسان جهانیان معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر در پیامی به مناسبت درگذشت دکتر سید جعفر حمیدی چهره ماندگار و از مفاخر استان بوشهر و از اساتید پر آوازه ادبیات فارسی، بیان کرد: خبر درگذشت چهره خوشنام و استاد پرآوازه ادبیات فارسی، جناب آقای دکتر سید جعفر حمیدی چهره ماندگار و از مفاخر استان بوشهر موجب تأسف و تأثر شد.
وی اضافه کرد: آثار قلمی دکتر حمیدی در زمینههای مختلف گواه روشنی بر مرجعیت علمی آن دانشمند فرزانه و تسلط عالی و عمق نگاه و تفکر ایشان است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر افزود: فقدان این شخصیت ممتاز و نامدار ادبیات فارسی اگرچه جبرانناپذیر است، اما بهیقین، خیل عظیم شاگردان و آثار ارزشمند ایشان، نام و یاد نیک او را در خاطر اهل علم و ادب جاری نگاه میدارد. بیگمان درگذشت آن استاد گرانمایه، خسرانی بر پهنه ادبیات این مرز و بوم است.
پژوهشهای ژرف و تألیفات گرانبها
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر نیز در پیامی عنوان کرد: با نهایت تأثر و تأسف، درگذشت استاد گرانقدر و چهره علمی برجسته و ماندگار و ادیب توانا و متعهد، جناب آقای پروفسور سید جعفر حمیدی را به خانواده محترم ایشان و جامعه علمی و فرهنگی کشور به ویژه استان بوشهر تسلیت عرض مینمایم.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری بیان کرد: مرحوم دکتر حمیدی با عمر پربار خود، همواره در مسیر ارتقای علم، فرهنگ و ادب این مرز و بوم گام برداشت و خدمات ارزندهای به تاریخ، زبان و فرهنگ بوشهر و ایران اسلامی ارائه نمود. ایشان با پژوهشهای ژرف و تألیفات گرانبها، نه تنها به گنجینههای علمی افزود، بلکه استادی اصیل، دلسوز و راهگشا برای نسلهای جوان در عرصههای مختلف علمی و فرهنگی شد.
وی افزود: یاد و خاطره ایشان به عنوان یکی از برجستهترین شخصیتهای علمی و فرهنگی این دیار، همیشه در دلهای ما باقی خواهد ماند. خدمات بیدریغ ایشان در زمینه حفظ و معرفی میراث فرهنگی بوشهر، همواره چراغ راهی برای نسلهای آینده خواهد بود.
ردپای ماندگار «حمیدی» در فرهنگ و آموزش
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام تسلیت به مناسبت درگذشت استاد سیدجعفر حمیدی، وی را از مفاخر علمی و از زمره معلمان عاشقی دانست که ردپایی ماندگار در فرهنگ و آموزش ایران عزیز بر جای گذاشت.
سیدعباس صالحی در این پیام افزوده است: درگذشت استاد فرزانه، زندهیاد سیدجعفر حمیدی که عمر پربرکت خویش را صرف اعتلای زبان فاخر فارسی، ترویج ادب پارسی و تربیت شاگردان فهیم و ادبدوست کرد، اندوهی سترگ برای جامعه علمی، دانشگاهی و دوستداران فرهنگ ایرانزمین به همراه دارد. آن مرحوم، از مفاخر علمی و از زمره معلمان عاشقی بود که ردپایی ماندگار در فرهنگ و آموزش ایران عزیز بر جای گذاشت.
وی افزوده است: اینجانب ضمن عرض تسلیت این ضایعه به خانواده محترم، شاگردان ایشان و اهالی فرهنگ و ادب، از درگاه حضرت حق، برای آن فقید سعید، علو درجات و برای بازماندگان، صبر و شکیبایی مسالت میکنم.