آخرین اخباراستان ها > اصفهان

خشکسالی اصفهان به روایت آلیس قصه‌ها



امین پورمند، دراماتورژ و کارگردان نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: نمایش ما اقتباسی از همان «آلیس در سرزمین عجایب» معروف است که مورد استقبال جهانی قرار گرفت. با توجه به همین اقبال مردمی، ما نیز تصمیم به اقتباس از آلیس گرفتیم، هرچند کار ما ایرانیزه‌ شده است.

وی با نظر به داستان نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» افزود: براساس داستان این نمایش، مادر آلیس برای او قصه‌ای تعریف می‌کند که مضمون آن به یک بحران جمعی در زندگی آن‌ها اشاره دارد. درواقع، این خانواده با چالش خشکسالی روبه‌رو شده است.  

کارگردان نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» که ویژه کودکان آفرینش شده است، ادامه داد: این خشکسالی دراصل بازتابنده بحث روز اصفهان است، بنابراین ضمن ایرانیزه‌کردن اثر به دغدغه‌ کنونی این استان هم پل زده‌ایم. ما در این نمایش، جغرافیای اصفهان را انعکاس می‌دهیم، یعنی جغرافیایی که در آن قنات‌ها بی‌آب، زمین‌ها خشک و باغات بی‌ثمر شده‌اند.

پورمند با تأمل به دیگر ابعاد تازه‌ترین نمایش خود بیان کرد: آلیس از دل همین قصه‌های مادر که روایتگر خشکسالی است، آروزی داشتن یک صدف می‌کند؛ صدفی جادویی که با آن باران از آسمان ببارد. درواقع، آلیس آرزومند است که در همان جغرافیای زیستشان شرایط عادی شود تا به‌گفته پدرش به کوچ و ترک زادبوم مجبور نشوند.

وی با اشاره به اینکه آلیس در پی آرزویش برای ماندن در سرزمین مادری وارد قصه‌های ماجراجویانه می‌شود، توضیح داد: مقدمه حضور آلیس به دنیای قصه‌ها با ظهور یک خرگوش آغاز می‌شود که این شخصیت در نسخه «آلیس در سرزمین عجایب» هم حضور دارد. این سفر، شروعی برای یافتن همان صدف جادویی است تا آلیس و خانواده‌اش به فروش خانه و باغ و پشت‌سرگذاشتن دیارشان تن نهدند.

کارگردان نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» با نظر به ادامه داستان و دیگر شخصیت‌های حاضر خاطرنشان کرد: در مسیر همین سفر پرماجرا، آلیس با شوالیه غربی آشنا می‌شود. این شوالیه غربی دراصل به همان داستان معروف «تریستان و ایزولد» گریز دارد.

از خدای ایرانی جنگل تا اسفندیار شاهنامه

پورمند سپس با نظر به همان مسئله ایرانیزه‌شدن یادآور شد: در «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» فقط برخی از شخصیت‌ها برآمده از نسخه اصلی آلیس است. شماری دیگر متأثر از اسطوره، فرهنگ و تاریخ ایران خودمان خلق شده‌اند. برای نمونه، ما در داستان با «ایرنی‌نی» خدای جنگل در ایران باستان روبه‌رو می‌شویم، یا اسفندیار، قهرمان «شاهنامه» را داریم که راهنمای آلیس برای یافتن صدف جادویی و مسیر نجات‌بخشی است.

وی با اشاره به اینکه این نمایش محصولی از خانه تئاتر حوزه هنری استان اصفهان است، گفت: سال گذشته نیز، من و همکارانم نمایشی با عنوان «مسافر اشتباهی» داشتیم که مانند «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» روزنه‌ای به‌سوی مسائل جامعه بود. در «مسافر اشتباهی»، ما به دنیای شهروندی وارد شدیم تا به امر آموزش در مسئله محیط‌زیست و پسماند پل بزنیم.

کارگردان نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» سپس با نظر به دغدغه‌مندی تازه‌ترین اثرش این‌گونه شرح داد: در کنار مسائل زیست‌محیطی، معرفی ادبیات کهن، فرهنگ و اسطوره‌های ایرانی بخشی از دغدغه‌های مهم ما در «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» محسوب می‌شود.

پورمند اضافه کرد: بار آموزشی «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» محدود به مواردی نیست که بیان کردم. این نمایش، نگاهی انسانی دارد و سعی می‌کند اهمیت مفاهیمی چون بخشش و محبت را برای کودک روشن کند. بدیهی است که ضمن جنبه‌های آموزشی، بُعد سرگرمی نمایش هم جایگاه مهمی دارد.  

وی با نظر به نمایش‌های روز کودک در تئاتر فعلی کشور و اصفهان چنین تبیین کرد: به‌نظرم تئاتر کودک ما به‌سمت دنیای تجاری هدایت شده است. خیلی از نمایش‌های ما خالی از بار مفهومی و قصه‌ای هستند. ما در «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» تلاش کردیم که محدود به امر بیزنس نشویم.

کارگردان نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» ابراز کرد: در این نمایش، برای ارائه یک درام و قصه پرقدرت تلاش کردیم تا سلیقه و ذائقه کودک به این آثار هم خو بگیرد. الان خیلی از نمایش‌های کودک موزیکال و سرگرمی صرف شده است. در بیشتر نمایش‌های امروز، کودک برای لحظاتی غرق شادی می‌شود، اما پس از مدتی بدون اینکه تأثیر عمیقی گرفته باشد، همه‌چیز از خاطرش می‌رود. در نمایش موردبحث، کوشیدیم که کودک با هنر آشنا شود.

پورمند در ادامه بازیگران نمایش «سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» را این‌گونه برشمرد: نگار دُرّی(آلیس)، پگاه رفیع‌زاده(مادر)، نگین ربیعی(خرگوش)، پارمیدا رفعتی(خرگوش)، اهورا هاشمی(شوالیه)، پرنیا رفیع‌زاده(ایزولد)، متین میرزایی(ایرنی‌نی)، عمید زمزم (سرباز)، مهدی نقیان(سرباز)، امیر رحیمی(اسفندیار)، ایمان علاقه‌مندان(سگ‌مار)، ستایش شاکری(پری‌دریایی) و کیارش قاضی(آراگوس صدچشم) از اعضای گروه «طلوع» به‌شمار می‌روند که در این نمایش نقش‌آفرینی می‌کنند.

به گزارش ایسنا، دیگر عوامل«سفر باورنکردنی آلیس به سرزمین عجایب» که تولید خانه تئاتر حوزه هنری استان اصفهان محسوب می‌شود و بین روزهای ۱۳ تا ۲۲ اردیبهشت در سالن «حوزه هنری اصفهان» روی صحنه می‌رود، از این قرار است: مهدی مهدی‌آبادی(نویسنده)، نگار دُرّی و پگاه رفیع‌زاده(دستیار کارگردان)، سپهر میرزایی (دستیار صحنه)، امین پورمند(طراح صحنه و نور)، فهیمه حیدری(طراح لباس)، مهسا منصوری(نوازنده کاخن و هنگ‌درام)، ایلیا امیدوار (نوازنده سنتور)، آرش ناجیانی(نوازنده گیتار)، امیر شفیع‌زاده(نوازنده تنبک)، امیر رحیمی، عمید زمزم و بنیامین لچینانی(تبلیغات)، متین عبداللهی(نورپرداز)، امید پورمند(طراح پوستر)، شکوفه توانگر(طراح گریم)، کیوان حاجی‌باقری (مجری گریم)، نرگس جمشیدیان و سارا شصتی(دستیاران گریم).

انتهای پیام



لینک منبع خبر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا