آخرین اخبارجهان > غرب آسیا و آفریقا

تحلیلگران: نتانیاهو باری بر دوش لیکود است و آمریکا برای جایگزینی او فشار می‌آورد



تحلیلگران: نتانیاهو باری بر دوش لیکود است و آمریکا برای جایگزینی او فشار می‌آورد

به گزارش ایسنا، «لقاء مکی» پژوهشگر مرکز پژوهش‌های الجزیره با اشاره به نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اظهار کرد: اختلافات آمریکایی-اسرائیلی در مقطع کنونی مهم هستند، اما در میان‌مدت ماهیت حمایت آمریکا از اسرائیل را تغییر نخواهند داد، با این حال ممکن است اوضاع به سمت یافتن راه‌حلی برای بحران بنیامین نتانیاهو سوق یابد، به‌ویژه که او به دردسر و باری حتی بر دوش حزب خودش تبدیل شده است.

مکی گفت: نتانیاهو از حجم فشارها بر خودش اطلاع دارد به همین دلیل تلاش می‌کند با تشدید حملات به غزه و در عین حال کمترین میزان تلفات از غزه خارج شود تا آن را به عنوان دستاوری شخصی ارائه کرده و اتهام‌ها علیه خود درباره تسلیم بودن در برابر فشارهای آمریکا را از خود دور کند، به‌ویژه که خودشیفتگی‌اش او را وادار می‌کند به هر بهایی به موقعیت خود بچسبد.

«ایهاب جبارین» نویسنده و کارشناس مسایل رژیم صهیونیستی نیز با اشاره به شوکی که به ساکنان اراضی اشغالی از نحوه تحویل «عیدان الکساندر» زندانی آمریکایی – اسرائیلی نزد حماس بدون مشارکت تل‌آویو وارد شد، اظهار کرد: به نظر می‌رسد امروز اسرائیل پنجاه و یکمین ایالت آمریکا شده باشد، خصوصا اینکه به تسلیم بودن در برابر خواست واشنگتن اذعان دارد.

جبارین گفت: سخنرانی اخیر نتانیاهو در کنفرانس «جی‌ان‌اس» در قدس (اشغالی) به ویژه ادعاهایش درباره نبرد بر سر موجودیت با ایران و اینکه حماس بخشی از این نبرد است، امروز کاملا شکست خورد و واشنگتن برای او روشن کرد که مسیر متفاوت است و این ضربه مستقیمی را به رهبر لیکود در مقابل ساکنان اراضی اشغالی و چهره‌های برجسته سیاسی آن وارد کرد.

این اظهارات همزمان با قرارداد آزادسازی «عیدان الکساندر» سرباز آمریکایی-صهیونیستی بیان شدند، در واقع رایزنی‌های مستقیم میان دولت آمریکا و جنبش حماس نشان داد که رژیم صهیونیستی هیچ نقش موثری ایفا نمی‌کند و کارشناسان این مساله را نشان‌دهنده ابعاد گسترده تنش موجود میان واشنگتن و تل‌آویو در مرحله کنونی دانستند.

لحظات حساس

«حسام شاکر» نویسنده و پژوهشگر مسایل بین‌الملل هم اظهار کرد: آزادی عیدان در لحظات بسیار حساسی انجام شد، زمانی که ترامپ در بحبوحه وخامت چهره اسرائیل در جهان و دیده شدن آن به عنوان باری اخلاقی حتی برای هم‌پیمانان خود، به دنبال دستاوردی در منطقه بود.

شاکر افزود: این اقدام به منزله فرصتی برای به جریان انداختن دوباره روند مذاکرات به دور از رویکرد و روایت نتانیاهو است و اگر چه هنوز هیچ چیزی قطعی نشده اما پیام‌هایی که واشنگتن با این قرارداد به تل‌آویو داد، حاکی از این است که این قرارداد آغاز روند جدیدی است که نتانیاهو در آن نقش قهرمان را بازی نمی‌کند.

در ادامه «لقاء مکی» گفت: در حالی که رسانه‌های عبری و آمریکایی عملیات آزادسازی عیدان را جشن گرفتند، اما انجام این عملیات بدون آزادی اسیری فلسطینی در مقابل آن در واقع یک اقدام هوشمندانه از سوی حماس برای دستاوردهای اخلاقی و تبلیغاتی بود؛ در واقع حماس با این معامله بر تفاوت میان رعایت اصول انسانی از سوی خود و کشتار روزانه‌ای که اسرائیل در غزه مرتکب می‌شود، تاکید کرد.

مکی افزود: نتانیاهو می‌داند در یک تنگنا قرار گرفته و ماندنش در قدرت دیگر تضمین‌شده نیست، به‌ویژه که فشارهایی از سوی حزب لیکود وجود داشته و درخواست‌های برای بررسی مرحله بعد از نتانیاهو و انتقادهایی از تبدیل این حزب به گروگان یک خانواده مطرح هستند.

«ایهاب جبارین» نیز تاکید کرد: بحران نتانیاهو در واشنگتن یا غزه نیست بلکه در داخل خود لیکود است. این روزها میان وضعیت کنونی او با آنچه سران سابق اسرائیل همانند «آریل شارون»، «مناخم بگین» و «اسحاق شامیر» هنگام برکناری از رهبری حزب بعد از تحولات مشابه با آن مواجه شدند، مقایسه‌هایی انجام می‌شود.

جبارین در ادامه گفت: اظهارات و اقدامات داخلی در لیکود وجود دارند که نشان‌دهنده این عقیده هستند با توجه به رسوایی‌ها و اتهام‌های فسادی که زندگی سیاسی نتانیاهو را تحت تاثیر قرار داده، استمرار حضور او در ریاست لیکود، این حزب را تضعیف خواهد کرد و فشارها بر آن را خواهد افزود.

سقف مذاکره

«حسام شاکر» گفت: خواسته‌های حماس در بیانیه‌های اخیرش از برقراری آتش‌بس دائمی تا لغو محاصره و تبادل اسرا در واقع سقف مذاکراتی هستند که برای آن تلاش می‌کند هرچند که رسیدن به این سقف، مستلزم تغییرات بزرگی در معادلات سیاسی و نظامی موجود است.

شاکر با اشاره به اینکه رژیم اشغالگر صهیونیستی با وجود گذشت ۲ ماه از کشتار و گرسنگی دادن در حق فلسطینی‌ها، هنوز دستاورد میدانی مهمی نداشته، گفت: مقاومت هنوز در میدان نبرد فعال است و نحوه تحویل عیدان الکساندر و پیام‌های ضمنی این عملیات درباره شکست اسرائیل در حمایت از سربازهایش، این را نشان می‌دهد.

او افزود: امتناع عیدان از دیدار با نتانیاهو نشان‌دهنده بحران بی‌اعتمادی در اسرائیل است و تصمیم تل‌آویو برای معافیت ۲ تابعیتی‌ها از حضور در ارتش در آینده نیز فشار جدیدی را به نتانیاهو وارد می‌کند.

«لقاء مکی» نیز تصریح کرد: تناقض در اظهارات مقامات صهیونیست در خصوص موضع ترامپ درباره جنگ غزه نشان‌دهنده دستپاچگی و سردرگمی داخلی اسرائیل است، آنچه قطعی است این است که ترامپ نتانیاهو را دوست ندارد و او را یک بار سیاسی می‌داند و تلاش می‌کند از دست او خلاص شود.

مکی افزود: نتانیاهو بارها ترامپ را ناامید کرده و با وجود اینکه فرصت زیادی به او داده شد، هیچ دستاوردی در جنگ غزه نداشته و این باعث شد ترامپ فکر کند ادامه حمایت از نتانیاهو به وجهه او آسیب می‌زند و او را در برابر متحدانش در منطقه تضعیف می‌کند.

اهرم‌های فشار ترامپ

«ایهاب جبارین» در این رابطه گفت: واشنگتن اهرم‌های فشار بزرگی دارد که هنوز از آنها استفاده نکرده از حمایت نظامی گرفته تا حمایت دیپلماتیک و توان نتانیاهو در مدیریت مساله عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی با توجه به نفرت روبه‌فزونی از او در داخل و خارج اسرائیل، مورد تردید است.

«حسام شاکر» نیز هشدار داد: احتمالا نتانیاهو برای فرار از فشارهای روبه‌فزونی علیه خود به تشدید تنش در غزه متوسل شود، هزینه انسانی به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده و اگر رژیم اشغالگر به همین روال ادامه دهد، این نشان‌دهنده نگرانی استراتژیکی در داخل تشکیلات اسرائیل است.

او در ادامه گفت: خود ترامپ نیز ممکن است با اقدامات غافلگیرکننده خود میز را بر هم بزند به ویژه که دیگر اسرائیل را همانند قبل یک برگ برنده نمی‌داند و این موجب می‌شود به سمت تقویت روابط خود با کشورهای منطقه از درگاه موضوعات انسانی و قراردادها و نه حمایت از موضع تند نتانیاهو پیش برود.

«لقاء مکی» نیز در پایان گفت: سفر ترامپ می‌تواند لحظاتی تعیین‌کننده باشد به ویژه که واشنگتن بر این باور است که خلاص شدن از شر نتانیاهو می‌تواند درب را برای مرحله جدیدی در روابط با خاورمیانه باز کند، به ویژه که پایتخت‌های عربی موضع متعادل‌تری اتخاذ کرده و واشنگتن نیز آنها را شرکای باثبات‌تری از کابینه فعلی اسرائیل می‌داند.

انتهای پیام



لینک منبع خبر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا