آخرین اخباراخبار سیاسی ایران > سیاست‌خارجی

کارشناس امنیتی اسرائیلی: ترامپ با حماس شطرنج بازی می‌کند؛ او را از نتانیاهو جدا نبینید



کارشناس امنیتی اسرائیلی: ترامپ با حماس شطرنج بازی می‌کند؛ او را از نتانیاهو جدا نبینید

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: پیشنهاد ۲۰ ماده‌ای ترامپ برای توقف جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه برای افکار عمومی و رسانه‌های جهان تعجب‌برانگیز بوده است. ۲ سال از حملات ۷ اکتبر حماس به اسرائیل گذشته و در این مدت انتقام‌جویی اسرائیل نه‌تنها کاهش نیافته بلکه به تهدید ماهیتی نوار غزه مبدل شده است. شروط سرسختانه بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و مخالفت‌های حماس با این شروط در تمام این مدت جمع‌نشدنی بود و بر همین اساس نیز پذیرش طرح پیشنهادی ترامپ غیرعادی جلوه کرده است. با این حال برخی تحلیل‌های رسانه‌ای اقدام حماس را نیز از سر زیرکی و جلوگیری از مواجهه سخت با ترامپ ارزیابی می‌کنند. این تحلیل‌ها می‌گویند ترامپ با پذیرفتن طرح هم جلوی بهانه‌ها را می‌گیرد و هم در جزئیات، تعیین شروط و نحوه اجرا و زمان‌بندی‌ها می‌تواند اهداف خودش را به طرف مقابل تحمیل کند.

فاکس‌نیوز در مصاحبه‌ای با آرون کوهن کهنه‌سرباز ارتش اسرائیل و کارشناس مسائل امنیتی به بررسی اهداف طرفین در این توافق پرداخته است. این گفت‌وگو به‌وضوح بر پیچیدگی‌های طرح مورد بحث دلالت دارد و سرنوشت آن را چندان مشخص نمی‌داند. این طرح نیز ممکن است مانند چندین طرح قبلی طی ۲ سال گذشته به شروع دور جدیدی از حملات اسرائیل در نوار غزه بینجامد.

آرون کوهن در پاسخ به طرح این موضوع که « بسیاری در جامعه ما و در اسرائیل امیدوارند که گروگان‌ها بالاخره آزاد شوند و به خانه بازگردند. رئیس‌جمهور ترامپ توانسته این موضوع را پیش ببرد، اما برخی نسبت به روند صلح پایدار در منطقه خوش‌بین نیستند، زیرا اعتماد به سازمان تروریستی‌ای که مرتکب چنین جنایاتی شده دشوار است»، گفت: به نظر من، این اقدام حماس که اعلام کرده با آزادی گروگان‌ها موافقت می‌کند، همراه با شرط و شروطی است. حماس می‌خواهد گروگان‌ها را آزاد کند، اما حاضر به خلع سلاح نیست، و این مشکل اصلی من با این پیشنهاد است. برای دستیابی به یک توافق صلح واقعی، این پیشنهاد ناقص است. رئیس‌جمهور ترامپ، که مذاکره‌کننده‌ای ماهر است، به نظر می‌رسد در حال بازی بلندمدت است. حماس تلاش می‌کند با استفاده از موضوع گروگان‌ها وجهه‌ای معقول از خود به نمایش بگذارد و با ایجاد همدلی، احساسات عمومی را تحت تاثیر قرار دهد. اما در واقع، آنها از تسلیم کردن سلاح‌هایشان خودداری می‌کنند، که این موضوع مشکل‌ساز است.

این کارشناس مسائل امنیتی همچنین گفت: حماس می‌خواهد هم گروگان‌ها را نگه دارد و هم از این موقعیت بهره‌برداری کند. آن‌ها با پیشنهادهای نرم و تاخیر در فرآیند مذاکره، زمان می‌خرند تا خود را بازسازی کنند. سوالم این است: آیا آزادی گروگان‌ها به اسرائیل این امکان را می‌دهد که میدان نبرد را باز کند و حماس را به‌طور کامل نابود کند؟ به نظرم رئیس‌جمهور ترامپ در حال بازی شطرنج است و آزادی گروگان‌ها اولین مهره‌ای است که باید از بازی خارج شود. این اقدام حماس را تحت فشار قرار می‌دهد تا گروگان‌ها را آزاد کند و سپس می‌توان استراتژی بعدی را بررسی کرد.

اقدام فعلی برای آزادی گروگان‌هاست

کوهن در پاسخ به این سوال که «از زمان روی کار آمدن رئیس‌جمهور ترامپ، چند اتفاق مهم رخ داده است. از جمله، توانایی هسته‌ای ایران برای چند سال از دستور کار خارج شده که برای اسرائیل یک آرامش بزرگ است. اما اختلافاتی هم وجود داشته، مثلا حمله اسرائیل به مناطقی که منجر به عذرخواهی عمومی شد. آیا روابط بین اسرائیل و ایالات متحده همچنان مستحکم است؟ آیا در هر مرحله هماهنگی کامل وجود دارد؟»، گفت: من باور دارم که هماهنگی اطلاعاتی بین اسرائیل و ایالات متحده بسیار نزدیک است. فکر نمی‌کنم اسرائیل عملیاتی انجام دهد که رئیس‌جمهور ترامپ یا وزارت دفاع از آن بی‌اطلاع باشند. اسرائیل در دو سال گذشته عملیات‌های مهمی انجام داده و حدود ۲۰ گروگان هنوز زنده هستند. اسرائیل وارد شهر غزه شده و حتی در قطر اقدامات متقابل انجام داده که نشانه‌ای قوی از توانایی‌هایش است. به نظرم رابطه بین اسرائیل و ایالات متحده خوب است. رئیس‌جمهور ترامپ می‌داند که نخست‌وزیر اسرائیل (بنیامین نتانیاهو) هر کاری که لازم است انجام می‌دهد و در نهایت تصمیماتی می‌گیرد که به نفع اسرائیل باشد. او اهمیت شراکت بین اسرائیل و ایالات متحده را درک می‌کند، زیرا اسرائیل پایگاه عملیاتی آمریکا در منطقه است.

او گفت: علاوه بر این، موضوعات مرتبط با امنیت ملی ایالات متحده، از جمله مسائل مربوط به مهاجرت و تروریسم، نیز به این منطقه گره خورده است. به نظرم این اقدام فعلی برای آزادی گروگان‌هاست و پس از آن باید دوباره ارزیابی کنیم. رئیس‌جمهور ترامپ به‌صورت گام‌به‌گام پیش می‌رود و نمی‌خواهد به یک سازمان تروریستی اعتماد کند تا همه چیز را یکجا حل کند.



لینک منبع خبر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا