عبور از دروازه تاریخ با شهادت آیتالله مطهری و روز معلم

به گزارش ایسنا، امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
شهادت آیتالله مطهری و روز معلم- ۱۳۵۸
مرتضی در سال ۱۲۹۹ در خانوادهای روحانی در شهرستان فریمان از توابع استان خراسان متولد شد. دروس ابتدایی را در مکتب و نزد پدر فرا گرفت و در ۱۲ سالگی وارد حوزه علمیه مشهد شد. در ۱۵ سالگی در قیام مردمی مسجد گوهرشاد مشهد در تیر ۱۳۱۴ حضور داشت و این حادثه، نقش عمیقی در شکلگیری تفکرش علیه نظام طاغوتی پهلوی بر جای گذاشت.
مطهری در سال ۱۳۱۵ برای ادامه تحصیلات حوزوی وارد حوزه علمیه قم شد. وی در آنجا از محضر استادان بزرگواری چون آیات عظام سید حسین بروجردی، سید محمدتقی خوانساری، امام خمینی، علامه طباطبایی، سید محمد حجت کوهکمرهای، سید محمد محقق داماد، میرزا مهدی آشتیانی، شیخ مهدی مازندرانی و میرزا علی آقا شیرازی بهرههای وافر برد و به مقام اجتهاد نائل شد.
ایشان پس از مدتی به تهران مهاجرت کرد و به تدریس در دانشگاه اشتغال ورزید. استاد مطهری پلی میان حوزه و دانشگاه برقرار کرد و جوانان دانشجو را از غلتیدن به دامهای الحاد و التقاط آگاهی بخشید. وی در قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ نقش مؤثر و روشنگری داشت و به همراه تعدادی از علما و روشنفکران دستگیر و زندانی شد.
استاد مطهری پس از آزادی از زندان، نظر به قطع ارتباط مردم با امام خمینی به خاطر تبعید معظمله به ترکیه و عراق، مسؤولیت عظیم نمایندگی حضرت امام در میان اقشار جامعه را برعهده گرفت و در این راستا در رأس شورایی جهت نظارت بر حفظ خط فکری “هیئتهای مؤتلفه” از سوی امام خمینی تعیین شد.
ایشان چه پیش از پیروزی انقلاب و چه پس از آن، به عنوان یکی از چهرههای برجسته علمی، مذهبی و سیاسی در پیروزی انقلاب و استقرار حکومت اسلامی نقش بسزایی داشت و یکی از بنیانگذاران اصلی راهپیماییهای سراسری مردم علیه نظام طاغوتی پهلوی محسوب میشد.
او حدود یک ماه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به همراه برخی از نیروهای انقلاب توسط امام خمینی(ره) به عضویت شورای انقلاب اسلامی منصوب شد و یکی از تصمیمگیرندگان و سیاستگزاران اصلی شد.
این مجاهد بزرگ در پایان یکی از جلساتش در محله فخرآباد تهران در تاریکی شب در یکی از کوچههای خلوت و تاریک این منطقه مورد سوءقصد یکی از اعضای گروهک فرقان قرار گرفت و به لقاءاللَّه پیوست و پس از تشییع باشکوه در تهران و قم، در جوار حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.
از استاد شهید مرتضی مطهری حدود ۸۰ کتاب ارزنده به جا مانده که امام خمینی(ره) را به حفظ و پاسداشت آنها سفارش کردند. ایشان بیان کردند: «به دانشجویان و طبقه روشنفکران متعهد توصیه میکنم که کتابهای این استاد عزیز را نگذارند با دسیسههای غیراسلامی فراموش شود.»
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون صدور حکم رئیس الوزرایی میرزا علی اصغرخان اتابک توسط محمدعلی شاه در سال ۱۲۸۶، ورود فن اتر وزیر مختار جدید روسیه به مهمانداری اسد بهادر به تهران در سال ۱۲۹۴، سقوط شهر برلین آلمان توسط قوای متفقین در سال ۱۳۲۴، زلزله شدید کیفان، شیروان و کهنه از توابع شهر قوچان در سال ۱۳۰۸، رای نمایندگان مجلس شورای ملی به نخستوزیری ابراهیم حکیمی پس از ۱۵ روز بحران، در یک جلسه خصوصی در سال ۱۳۲۴، درگذشت غلامحسین رهنما معاون دانشگاه تهران و وزیر اسبق فرهنگ بر اثر سکته قلبی در سال ۱۳۲۵، سفر هشت روزه پادشاه و ملکه دانمارک به تهران در سال ۱۳۴۲، امضای موافقتنامه توسعه همکاریهای اقتصادی ایران و هند توسط نخست وزیران دو کشور در تهران در سال ۱۳۵۳، آغاز مذاکرات اقتصادی ایران و فرانسه با شرکت وزیر امور اقتصادی و دارائی ایران و ژان پیر فورگارد وزیر برنامه ریزی فرانسه در تهران در سال ۱۳۵۶، درگذشت آیتالله میرزا حسن ابوترابی از اساتید حوزه علمیه یزد در سال ۱۳۹۴ و درگذشت محمد رضا لطفی موسیقیدان نامدار ایرانی در سال ۱۳۹۳ ثبت است.
رویدادهای مهم تقویم قمری شامل وفات مهلبی کاتب و دانشمند مصری در سال ۶۵۶، درگذشت عطاملک جوینی سیاستمدار و مورخ شهیر ایرانی در سال ۶۸۱ و آغاز نخستین کنگره بین المللی امامزادگان در سال ۱۴۳۴ است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
جنگ عراق و انگلستان- ۱۹۴۱
با پایان یافتن جنگ جهانی اول و تجزیه امپراتوری عثمانی، عراق تحت سرپرستی و قیمومیت استعمار بریتانیا قرار گرفت. انگلیس نیز امیر فیصل پسر حسین حاکم مکه را به پادشاهی عراق برگزید. اما به تدریج احزاب سیاسی در عراق فعال شدند و تلاش هایی برای استقلال عراق صورت گرفت. از جمله، رشید عالی گیلانی، که از استقلال طلبان عراق بود، در جریان جنگ جهانی دوم، مبارزه با استعمار انگلیس را به امید حمایت آلمان آغاز کرد و ریاست دولت را بر عهده گرفت. ولی کمک آلمان به وی نرسید و انگلیس پس از شکست دادن استقلال طلبان، بار دیگر عراق را اشغال کرد. رشید عالی نیز پس از شکست به خارج از عراق گریخت. اما علت اصلی بروز این درگیری، ادامه سلطه انگلیس بر چاههای نفت عراق و همچنین مداخله در امور داخلی این کشور بود.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون در گذشت لئوناردو داوینچی نقاش، مجسمه ساز و معمار معروف ایتالیایی در سال ۱۵۱۹، آغاز دوران حکومت تزاری خاندان رومانوف بر سرزمین پهناور روسیه در سال ۱۶۱۳، تولد کاترین کبیر ملکه مشهور روسیه در سال ۱۷۲۹، مرگ آلفرد موسه شاعر و نویسنده برجسته فرانسوی در سال ۱۸۵۷، سقوط برلین پایتخت آلمان در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵، تسلیم دو میلیون سرباز آلمانی در ایتالیا به ارتش امریکا در پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵، مرگ جوزف مک کارتی سناتور امریکایی و بنیانگذار مکتب مک کارتیسم در سال ۱۹۵۷و آغاز جنگ دریایی انگلیس و آرژانتین بر سر جزایر فالْکْ لَند در سال ۱۹۸۲ ثبت است.
انتهای پیام